Hanna Kosonen

Puutalossa asuminen on ilmasto- ja terveysteko

Rakentamisen kolmesta päämateriaalista teräksestä, betonista ja puusta ainoastaan puu on uusiutuva materiaali. Puurakentamisesta puhutaan Keski-Euroopassa myönteisesti erityisesti sen ekologisuuden ja vähähiilisyyden takia. Euroopan Sahateollisuuden Keskusjärjestön EOS:n suomalainen pääsihteeri Kimmo Järvinen sanoo Puuinfon haastattelussa, että saksankielisessä Euroopassa vähähiilinen rakentaminen koetaan osana ilmastopolitiikkaa.

Tutkimusten mukaan puutaloissa asuu onnellisempia ihmisiä, sillä puumateriaalit säätelevät ihmisen stressitasoa ja jopa vaikuttavat psykofyysisiin kokemuksiin. Kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia puutaloista ilmasto- ja terveystekoina, joten rakennuttajatkin näkevät puurakentamisen mahdollisuudet aiempaa parempina. Kestävä kehitys luo puurakentamisessa kasvua ja työpaikkoja.

Suomalainen puu sopii rakentamiseen erinomaisesti. Pitkä kasvuikä tekee kotimaisesta puusta kestävän, lisäksi meillä on pitkät perinteet metsäteollisuudessa ja metsien hoitamisessa. On helppo uskoa Suomen elävän edelleen metsästä – ja tulevaisuudessa jälleen voimakkaammin. Puu rakentamisen materiaalina nostaa sen arvoa tavalla, joka on välttämätöntä tässä ajassa. Emme pärjää massatuotannoissa kehittyville maille.

Euroopan komissio julkaisi syksyllä 2011 resurssitehokkuuden tiekartan, jonka tavoitteena on saada vähemmistä luonnonvaroista enemmän irti ja siten turvata luonnonvarojen saanti. Parhaillaan valmistellaan toimenpiteitä tiekartan käytäntöön viemiseksi ja nämä toimenpiteet vaikuttavat suoraan puurakentamiseen kuten rakennusmateriaalien mahdolliset ympäristöselosteet, mikä on tuotteiden hiilijalanjälki ja alkuperä.

Puutaloille on Euroopassa tilausta, mutta niin on myös puurakentamisen puolustajille. Ensi parlamenttikaudella tehdään isoja päätöksiä ilmasto- ja energiapolitiikan aloilla, jotka vaikuttavat suoraan suomalaiseen uudestaan löydettyyn menestysalaan – puurakentamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Martti Laines

"Puurakentamisesta puhutaan Keski-Euroopassa myönteisesti erityisesti sen ekologisuuden ja vähähiilisyyden takia."

Nurinkurinen väite, sillä puu pääosin on hiiltä. Kivi ei ole.

Puu vaatii jalostamista ja erikoisrakenteita ennekuin se on turvallinen -- omakotitaloa suurempi -- talo.

Teräsbetonirakennuksen taloudellinen elinkaari on pidempi.

Tarkoitatko, että puun kysyntä ja hinta olisi keskustan äänestysalueilla saatava kohoamaan -- vai mitä tarkoitat?

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Paljonko rakennetaan esim. graniitista tai gneissistä?

No joo...

Sekä teräksen että betonin tuottaminen syö hiiltä ja tuottaa päästöjä, eivätkä ne uusiudu, ellei hiiltä oteta puusta... Puu voidaan käyttää hyödyksi sen jälkeen, kun rakennus puretaan.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Vielä kun pääsisi eroon hometalorakennusmääryksistä, voisinkin harkita rakentavani, puu on erittäinkin kestämätön ja epäterve rakenne jos rakennusmääryksin niin asetetaan.

Yksi nykyhulluus on kosteusulun asentaminen eristekerrosten väliin, kosteusulku ei koskaan ole 100% tiivis mm. lukuisten putkien, johtojen, kanavien, palkkien, piippujen, ikkunoiden, ovien, yms. läpivientien vuoksi (rakenteella läpivientien tarpeetonta tekoa yritetään vältellä mutta ei voida estää ja siinä leikitellään kastepisteen kanssa, sisäilma koneellisella ilmanvaihdolla alipaineistaen yritetään kiertää kastepisteongelma mutta samalla lisätään tarvetta puhkoa kosteussulkuja jnejne),
homevaurio ennemmin tai myöhemmin on lähes varmaa,
pelkästään muutaman tunnin sähkökatko kovalla pakkasella voi aiheuttaa rakenteiden kastumista.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tältä kaikelta olisi vältyttty, jos alkujaankin olisi rakennettu teknisesti oikein. Nuo hometalorakennusmääräykset ovat juuri keskeinen ongelma ja estävät hyvän puurakentamisen. Viime vuosikymmenien hometalopommi on suurelta osin korjaamatta. En muista paljonko jo koulujen ja päiväkotien osuus oli, mutta se oli valtava summa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Takana ovat ajat jolloin lattia pestiin kaatamalla siihen saavillinen vettä ja vetämällä kuusenhavuista tehdyllä lorvilla lattia puhtaaksi. Nykyisin jonkun rakennuksen tuhoamiseen voisi pahimmillaan riittää mukillinen vettä sopivaan kohtaan ja se onnistuu myös pelkällä vesihöyryllä juuri kuvaamallasi tavalla.
Rakennusmääräyksiin pitäisikin tiukkojen tiiviysvaatimusten sijasta sisällyttää ns fail-safe-vaatimus joka tarkoittaa, ettei mikään yksittäinen pieni vika rakenteessa saa aiheuttaa vakavan vaurion riskiä. Rakennuksen pitäisi siis suomeksi sanottuna kestää elämää = hiiriä, lapsia, muuttomiehiä, sähkö- ja putkiasentajia jne...

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Taitaa nykyisillä vaatimuksilla tulla villaseinästä muutenkin niin paksu, että rakentaja helposti päätyy eristämään seinät uretaanilla? Tämänkin ratkaisun terveellisyydestä voi olla monta mieltä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Asiaa rakentamisesta. Puulle rakennusmateriaalina ei ole löytynyt vakavasti otettavaa kilpailijaa Suomen olosuhteissa. Hengittävänä se kestää ja on terveellinen. Se on luontoystävällisin materiaali mitä voi olla. Lisäksi se on kotimainen ja edullinen. On vaikea ymmärtää rakennusstandardien viidakkoa, joka estää hyvän ja edullisen puurakentamisen.

http://timokohvakka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13738...

Uskon muutoinkin teollisuuden suuntaavan katseensa uudelleen puuhun ja sen merkityksen lisääntyvän, sillä mahdollisuuksia hyödyntää puuta on vasta muiden teollisuuden haarojen ajautuessa vaikeuksiin alettu vakavammin hyödyntää. Puulla on varmasti paljon annettavaa myös rakennusalalle.

Kurssin korjaus ja takaisin perusasioihin rakentamisessakin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Yli 50 vuotiasta terveenä säilynyttä purutäytteistä puutaloa uskaltaa suositella. Tai kesämökkityylistä hengittävää hirsirakentamista uudempanakin versiona. Suomalainen ilmasto ja rakennusmääräykset eivät oikein tue minkäänlaista rakentamista. Eivät edes puusta.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Komppaat ilmeisesti Matti Vanhasen linjaa. Kaikkien tulisi asua omakotitaloissa. Asia vaan ei täytä ekologian kriteerejä.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Tuon kaltaiset ekologian kriteerit joutavat romuttamolle. Sinne samalle, mihin nykyiset rakennusmääräykset.

Toimituksen poiminnat